Търговското салдо, инфлацията и продажбите на дребно на фокус през седмицата

Призиви за предсрочни избори до края на годината, задължително гласуване, внесен пети вот на недоверие и икономически растеж от 1,2% на годишна база през първото тримесечие на 2014 г. Това бяха по-важните акценти на политическия и икономическия фронт през изминалата седмица.

Според лидерът на ДПС Лютви Местан са възможни три варианта за пресрочен вот: хоризонт до октомври 2015 г. и избори „2 в 1“, провеждане на избори догодина по това време и избори до края на 2014 г. Лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за предсрочни избори, но не незабавно, както и за въвеждане на задължително гласуване. Същевременно ГЕРБ внесе и петия си вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски“. Мотивите са слабост във фискалната политика. По-късно ГЕРБ и БСП пожелаха избори още в края на септември.

Националният статистически институт (НСИ) ревизира в посока нагоре данните за брутния вътрешен продукт за първите три месеца на годината. Вътрешното потребление, промишлеността и секторът на услугите са допринесоха за по-доброто представяне на българската икономика, която нарасна с 0,3% на месечна и с 1,2% на годишна база.

Това бе по-важното от миналата седмица накратко. А ето и кои ще са по-важните събития от икономическия и корпоративен календар на страната, които ще следим през настоящите пет работни дни:

В понеделник (9 юни) НСИ ще публикува информация за продажбите в промишлеността, строителството и търговията за април 2014 г. Освен това очакваме данните за търговския обмен на България с трети страни също за април и с държавите членки на Европейския съюз за март.

През март износът ни се сви за трети пореден месец, отразявайки се негативно както върху търговския баланс на страната, така и на икономическия растеж. Търговският дефицит почти се удвои спрямо година по-рано, охлаждайки силата на износа като един от основните двигатели за родната икономика.

Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 5-годишни държавни ценни книжа на стойност 50 млн. лв. На търга през януари постигната доходност бе 2,18%, Реализираната възвръщаемост бе малко по-висока от тази на проведения аукцион през октомври и по-ниска от емисията на ценни книжа през август.

В понеделник президентът Росен Плевнелиев ще обсъди с избраните за евродепутати от България приоритетите им в Европейския парламент.

В първия ден от седмицата ще се съберат акционерите на Институт по целулоза и хартия АД, Велбъжд АД, Арко Тауърс АДСИЦ, Металопак АД, ЗГММ АД, Черноморски Холдинг АД и Гарант Инвест Холдинг АД.

Във вторник (10 юни) НСИ ще изнесе данни за местата за настаняване за април.

Тогава общи събрания имат Завод за хартия-Белово АД, Фаворит Холд АД, Дружба АД, Ловеч-турс АД.

За сряда (11 юни) са насрочени срещите на акционерите на ТБ Корпоративна търговска банка АД, Розахим АД, Корадо-България АД и Армейски Холдинг АД.

НСИ ще оповести информация за жилищния фонд за 2013 г.

В четвъртък (12 юни) от националната статистика очакваме данните за инфлацията през май. През април дефлацията се забави до 1,6%, като спадът на потребителските цени на годишна база намаля за втори пореден месец.

За този ден са свикани общите събрания на Фазерлес АД, Континентал Холдинг АД, Пълдин Холдинг АД, Еуротерра България АД, Стара планина Холд АД, ЧЕЗ Разпределение България АД и други компании.

Акционерите на Слънчев Бряг Холдинг АД са избрали петък (13 юни), за да проведат своята годишна среща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *