Търговци:Европа закъса за стари коли

Латвийци и естонци изкупували трошките и вдигали цените

ПЕРНИК. Автотърговци скалъпиха поредната спекулация, за да оправдаят високите цени на трошките, които продават.

„Задава се криза за стари коли в Европа. Предлагането е намаляло значително заради купувачи от бившите соцстрани“, изреваха от автоборсите в Перник. Латвийци, естонци, чехи и поляци масово разграбвали автомобилите втора ръка от автокъщите на Стария континент и от частни лица, намерени по интернет. Докато нашенците се чудели какво да правят, другите източноевропейци измъквали колите под носа им, като предлагали по-големи суми.

Трошките ставали кът и заради новата мания за пестеливост на западняците. Те вече ги ползвали не по 5, а по 10 години. След тази възраст колите са непродаваеми, смятат нашите брокери.

В България ще идват все по-малко и все по-скъпи употребявани автомобили от Европа, категорични са собствениците на борси в Перник. Цените скачали вече от увеличеното търсене и намаленото предлагане още в момента на покупката, преди тя да е внесена у нас.

В Перник, както и в цялата страна, пазарът е блокиран. От Нова година няма сделки. Хората изчакват да паднат цените, а от автокъщите твърдят, че това не може да се случи. Търговците са внесли първите коли за тази година, но пък не могат да определят стойността им, защото нямат идея колко ще трябва да внесат за екотакси.

Анна Георгиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *