Търг за до 1,1 млн. акции на Тодоров АД и два аукциона през седмицата

Красимир Йорданов

Сред по-важните събития през настоящата седмица са търгът за продажбата на до 1,1 млн. акции на Тодоров АД, аукционът за продажбата на неизползваните права на Агро финанс и Инвест Пропърти, както и стартът на търговията с правата на Медийни системи. Ето и хронологията на всички събития през седмицата:

Днес, 16 април, е последната дата за сключване на сделки с акциите на Балкантурист Елит, даващи право на глас в Общото събрание на акционерите на дружеството, което ще се състои на 2 май. Акционерите на компанията ще решават за разпределяне на печалбата на дружеството за 2006 г., която възлиза на 6,308 млн. лв., като проектът предвижда 10% да се отнесат във фонд “Резервен”, а останалите 90% като допълнителни резерви.

Днес е и последната дата за сключване на сделки с акциите на Ципринус АД (което е в несъстоятелност), в резултат на които приобретателят ще има право на глас в извънредното ОСА на дружеството, което ще се проведе на 2 май. Акционерите ще решават за отписване на Ципринус от регистъра на публичните дружества.

Във вторник е търгът за до 1,1 млн. акции на Тодоров АД. Минималната емисионна цена ще е 1,60 лв. за брой. Ще бъдат предложени за записване 800 000 акции, собственост на Бенчмарк Груп АД, и в случай че търсенето е двойно, а именно за 1,6 млн. акции, ще бъдат предложени и 300 000 акции, собственост на БГ Имобилен ЕООД, което е притежание на Иван Тодоров.

Емисията на Тодоров, която възлиза на 3,4 млн. акции, ще бъде въведена за вторична търговия на 18 април, сряда.

На проведената пресконференция на Тодоров АД миналия четвъртък от БенчМарк увериха инвестиционната общност, че няма да допуснат манипулиране на цената и ако има големи поръчки, с относително висока цена, то те ще бъдат игнорирани при определянето на цената на отсичане.

Във вторник ще се проведе и аукционът за продажбата на неизползваните права, даващи право на участие в увеличението на капитала на Агро Финанс АДСИЦ. На аукциона ще бъдат предложени 134 061 права, срещу които не са записани акции. Дружеството със специална инвестиционна цел възнамерява да увеличи капитала си от 650 хил. лв. на 36,4 млн. лв., чрез издаване на 35 750 000 броя акции с номинална стойност от 1 лев и емисионна стойност от 1,1 лв. Съотношението между правата и новите акции е 1 към 55.

На 17 април, вторник, е и крайната дата за прехвърляне на правата на Пълдин Лайън Груп АДСИЦ. Дружеството със специална инвестиционна цел планира да увеличи капитала си от 500 на 650 хил. лв.

До вторник инвеститорите имат право да сключват сделки с акциите на Складова техника с цел участие придобиване на право на глас в предстоящото ОСА на дружеството, което ще се проведе на 3 май. Акционерите на Складова техника ще гласуват как да се разпредели печалбата на дружеството за миналата година. Проектът включва от същата, която възлиза на 683 хил. лв., 112 787,2 лв. да бъдат разпределени като дивидент (0,4 лв. на акция), други 556 085,42 лв. да бъдат отнесени за общи резерви, а останалите 13 650,46 лв. да бъдат раздадени като тантиеми.

В сряда ще се проведе аукционът за неизползваните права на Инвест Пропърти АДСИЦ, чийто брой е 523 075 броя. Дружеството възнамерява да увеличи капитала си с 5,2 млн. лв. до 5,85 млн. лв., чрез издаване на 5,2 млн. акции с номинална и емисионна стойност 1 лв. Съотношението между издадените права и новите акции е едно към осем, а капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 1 млн. нови акции.

В сряда купилите акции от капитала на Медийни системи до миналия петък включително, ще могат да купят и продадат права, даващи право на участие в увеличение на капитала на дружеството. Същият ден е началната дата за прехвърляне на правата и за тяхното записване.

Медийни системи възнамерява да увеличи капитала си от 2 на 3,5 млн. лв., чрез издаване на 2 млн. акции с номинална и емисионна цена 1 лев. Съoтношението между правата и новите акции е 1/0,75.

На 19 април, четвъртък, облигационерите на Довери Обединен Холдинг ще получат лихва за притежаваните от тях дългови книжа при купон от 6%.

На 20 април, петък, е последната дата за сключване на сделки с акциите на Дъб АД-Враца, даващи право на глас в ОСА на дружеството, което ще се проведе на 7 май. Акционерите ще решават за разпределяне на финансовия резултат и сключване на сделки по чл. 114 от ЗППЦК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *