Търсенето на имоти в България разтревожи испанските предприемачи

Испански строителни предприемачи изразяват опасения относно конкуренцията от българския пазар на имоти и този в Източна Европа като цяло, съобщава британският специализиран портал за недвижими имоти Assetz.

“Въпреки многобройните проучвания, сочещи Източна Европа като горещата дестинация за пазара на имоти с инвестиционна цел, много испански предприемачи досега отказваха да обърнат внимание на този факт”, се казва в съобщението.

Причината за това е бумът на този пазар в Испания, който до скоро продължаваше и цените бяха сравнително високи. Но след като през последните месеци цените се успокоиха, испанският ежедневник Ел Мундо предаде, че предприемачите са започнали да обръщат внимание на конкуренцията.

Assetz посочва, че все пак засилената конкуренция от страни като България и Чехия може да се окаже от полза за инвеститорите на имоти, тъй като испанските предприемачи ще разберат, че вече не държат монопола върху чуждите инвестиции и ще трябва да положат доста усилия, за да задържат цените на по-ниски нива.

“В противен случай инвеститорите може да се насочат към нови пазари, което ще има пагубни последствия за испанския пазар и за цялата икономика”, допълва съобщението.

Както частните предприемачи, така и правителството започват да осъзнават, че тази ситуация не може да продължава вечно, като за целта са предприети редица мерки в посока намаляване на разходите или реализацията на проекти в по-евтини райони на страната.

Порталът допуска и друга стратегия, която предприемачите вече обмислят като вариант да се справят с новата конкуренция – да се насочат главно към луксозни жилища, които привличат друга класа инвеститори. Подобен подход вече се наблюдава с нарастването на търсенето на жилищни имоти, които са част от голф игрища.

В този смисъл се очертават два модела за развитие на испанския пазар на недвижима собственост – той може да се опита да поддържа ниски цени и да се конкурира с евтините пазари, или да се насочи към друг сегмент от глобалния инвестиционен пазар, предлагайки повече стойност и лукс, е заключението на Assetz.

От друга страна, анализ на британската група за пазарни проучвания Mintel сочи, че Испания е все още най-привлекателният пазар на ваканционни имоти за британците, като 41% от тях са предпочели него. Испания е следвана от Франция с 32% и останалите европейски държави с 10%.

Мintel предвижда, че британските инвестиции в испански имоти ще достигнат 21 млрд. лири след пет години, в сравнение с 12 млрд. лири в момента. Дотогава британците ще закупят още 99 хил. имота в Испания.

84 хил. е броят на закупилите имоти само между 2001 и 2003 година. 65% от купувачите твърдят, че са привлечени от климата, 45% – че искат да прекарват повече време на открито, а 40 на сто търсят по-евтин начин на живот в сравнение с Великобритания.

Според проучването повечето британци търсят имоти с басейн, с местоположение в близост до голф игрище и супермаркети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *