Търсенето от Китай помага на златото

Златото нараства днес за трета поредна сесия и е на път да сложи край на четири поредни седмици на спад. Металът е подкрепен от търсене от Китай и промяна в мненията за американските лихви за които вече се залага, че няма да бъде забавено повишението им.

Положителни данни за американската икономика и коментари на представители на Федералния резерв в четвъртък подсказаха, че централната банка по-скоро ще направи ранно повишение на лихвите.

Златото поевтиня с над 7% от пет месечния връх над 1300 долара ударен през януари заради очакваното повишение на лихвите, което намалява привлекателността на предлагащия сигурност метал. Той обаче намери подкрепа около 1200 долара благодарение на търсенето от Китай.

Спот цената е 1210 долара при едноседмичен връх вчера на 1220 долара. Ръстът за седмицата е 0.7%. За месеца обаче се очертава най-голямата загуба след септември при обезценка от 6% през февруари, която отразява опасенията от повишение на лихвите в САЩ.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ през януари са нараснали с 2.8%, а базовия индекс на потребителските цени е скочил с повече от очакваното, което върна шансовете за повишение на лихвите в средата на годината. В допълнение, управителите на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс и в Сейнт Луис Джеймс Булард подсказаха, че Фед може да сложи по-рано край на политиката си на нулеви лихви.

Фактът обаче, че златото се задържа над 1200 долара подсказва, че в крайна сметка повишението на лихвите може би отдавна е калкулирано от пазарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *