Търсим ? 3 млн. за ваксина срещу СПИН

Откривателят на вируса проф. Виторио Колици готов да свидетелства на процеса в Либия

СОФИЯ. Търсим 3 млн. евро, за да създадем ваксина срещу СПИН. Разработките ще се правят от италианския професор Виторио Колици и откривател на вируса, неговия екип и български специалисти в лабораториите към Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщи шефът на центъра проф. Богдан Петрунов. Вече е подписано споразумение за съвместната работа между италианската страна, центъра и „Булбил“ – българската фирма производител на ваксина срещу туберкулоза, която ще е съставка на тази срещу СПИН.

Парите за изследванията се чакат от ЕС, ще търсим финансиране и по програмите на

ЮНЕСКО. Българската страна ще се включи със сгради и специалисти, обясни проф. Петрунов.

Следващите 6 месеца са от решаващо значение за това дали работата по ваксината ще е успешна или не, обясни проф. Колици. Ако се намери финансиране и подготвени хора, комбинираната ваксина срещу туберкулоза и СПИН, която ще се използва при африканските деца, може да бъде готова до 5 г., прогнозира италианският лекар.

Всички на политическо и на юридическо ниво са наясно, че проблемът с българските медицински сестри в Либия се дължи на отказа за съдействие от страна на Джамахирията, заяви още проф. Колици. Готов съм да свидетелствам на процеса, заяви още той.

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *