Търсят варианти за облекчен визов режим за руските туристи

Първото заседание на новосформираната работна група, която ще търси вариант за облекчен режим за издаване на визи на рускоговорящите туристи, ще се състои днес. В работа на групата ще се включат експерти от Министерството на външните работи, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, както и народни представители от Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм.
Ще вземат участие и представители на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Съюзът на инвеститорите в туризма (СИТ), Съюзът по балнеология и СПА туризъм, както и сдруженията на хотелиерите в Слънчев бряг и Златни пясъци.
Днешната среща е по повод промяната на условията по издаване на визите на руските туристи, която гръмна в началото на активния летен туристически сезон. За новите изисквания руските туроператори, които водят групи в страната, научиха преди по-малко от две седмици. Те им бяха съобщени устно на 16 април 2010 г. в българското посолство в Москва.
Промените предвиждат забрана за кандидатстване за визи он лайн, по-висока такса за обработка на документите (вместо 500 – 760 рубли), както и усложнена процедура за кандидатстване.
Списъците за визи трябва да се подават по нов образец, а в изнесения визов център руските туроператори трябва да представят по пет копия от документите за визи.
Центърът се обслужва от индийската фирма VFS Global, която допълнително увеличи таксата за обработка на документите от 12 на 19 евро. Цената на самата виза за руските граждани, избрали България за туристическа дестинация, става 54 евро, а досега беше 35.
От асоциацията на руските туроператори съобщиха, че са озадачени от внезапните промени.
Ако новите изисквания останат в сила, притокът на руски туристи към България безспорно ще намалее, особено в условията на силна конкуренция на редица европейски страни.
Един руски турист оставя у нас средно 1 000 евро.
Гърция и Испания вече въведоха многократни визи, Хърватия ги отмени за лятото, а Турция преговаря да отпаднат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *