Търсят нарушения на българските фирми, замесени в трагедията в Охрид

Наблюдаващият прокурор по случая със загиналите българи в Охридското езеро е изискал от Държавната агенция по туризъм и Комисията за защита на потребителите до 1-2 седмици да посетят офисите на замесените в случая български фирми и да установят какви нарушения са извършили. Това съобщи пред журналисти в Народното събрание Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.
Той допълни, че в момента се установява каква е вината на всеки участник в случая. Знаем, че разходката с кораба „Илинден” е заплащана на място от всеки турист – по 4-5 евро. Не е ясно дали всеки е получил билет за това, кой е взел парите, посочи Маринов. Засега данните сочат, че пътниците на злополучния кораб не са имали билети. Когато се установи кой е взел парите и ако се констатира вина по небрежност, ще му се отправи иск за обезщетение на пострадалите, обясни Иво Маринов. Той посочи, че се проверява и дали по македонското законодателство се предвижда застраховка от типа „Гражданска отговорност” за кораби и съответно дали „Илинден” е имал такава. Това е другата възможност да се потърси обезщетение за туристите, посочи заместник-министърът.
Иво Маринов е категоричен, че потребителите трябва да знаят правата си и да изискват всички полагащи им се документи в случай на пътуване. Ако хората, пътували за Охрид, си знаеха потребителските права, щяха да поискат регистрацията на фирмата, предварителна информация за пътуването, цената, подписан договор за пътуването, а след като заплатят сумата, щяха да получат ваучери и да им бъде издадена медицинска заскраховка, посочи Маринов. Освен това фирмата трябва да покаже копие на застрахователната полица за професионална отговорност. Ако всичко това не бъде направено, потребителят може да откаже пътуването без да дължи неустойки, обясни Маринов.
Колкото и да се увеличат глобите за фирми, които нерегламентирано извършват туроператорска дейност, това не може да плати човешкия живот, коментира Маринов в отговор на въпрос дали се предвижда завишаването на санкцията на 50 000 лева.
От началото на годината до юли Комисията за защита на потребителите е извършила над 4000 проверки, част от които на туроператори, съобщи заместник-министърът, но не можа да даде отговор на въпроса за резултатите от тези проверки. Той призова браншовите организации, които твърдят, че има 800 фирми, които незаконно работят като туроператори, да предоставят имената им, за да бъдат проверени.
Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм гласува на първо четене промени в Закона за туризма, които предвиждат закриването на Държавната агенция по туризъм и прехвърляне на функциите й към новосъздаденото Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *