Търсят се полезни закуски за 50 ст. на ученик

Доставчиците на закуски за децата от предучилищните групи и учениците до 4 клас ще трябва да се вместят в сумата от 50 стотинки за качествен сандвич и напитка, ако искат да участват в програмата на Министерството на труда.

Сумата не е променена спрямо миналата година, но изискванията са по-високи. Агенцията за социално подпомагане обяви в четвъртък откритата процедура за избор на фирмите. Срокът за подаване на офертите е 17 септември.

Според председателя на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов цената е прекалено ниска и не гарантира доставката на качествен продукт.

Той припомни, че и миналата година при същата цена отново имаше проблеми с качеството на закуските.

Той посочи, че дори да има спечелили кандидати, те няма да успеят да се вместят в 45 ст. без ДДС, за да осигурят изискваното от Министерството на труда разнообразие и хигиена.

Според неофициална информация много фирми, участвали в програмата миналата година и инвестирали в оборудване на помещения в училищата, не са си върнали разходите.

Изискването към кандидатите през тази година е два пъти в седмицата децата да получават плодов или зеленчуков сок вместо мляко и чай.

Закуските могат да бъдат сандвичи с млечен продукт (сирене, кашкавал, извара, млечни салати), сандвичи с меса (колбаси), риба, яйца или зеленчуци.

Тестените закуски не трябва да се предлагат повече от веднъж седмично, се посочва в съобщението на ведомството.

Хлябът в сандвичите пък поне два пъти седмично трябва да е ръжен или пълнозърнест.

Млякото трябва да е в индивидуална опаковка и да не е охладено под 10 градуса. Максималната допустима цена включва освен това опаковката и транспортните разходи.

Обявата на Агенцията за социално подпомагане е разделила офертата по области и общини, след като миналата година имаше скандал заради избрания централизиран доставчик.

Кандидатите трябва да внесат 1000 лв. гаранция за участие и 5% от стойността на договора като гаранция за изпълнението.

Наскоро шефът на фонд „Земеделие“ Димитър Тадаръков предложи да осигури по 8 ст. на всяка порция мляко.

Парите можело да дойдат от еврофондовете, изискването обаче било те да минават през едно ведомство.

През предишната учебна година в програмата с бюджет 14.5 млн. лв. бяха включени 293 хил. деца от почти всички училища в страната.

Доставките на чаша мляко и закуски, които са безплатни за по-малките ученици и за тези от подготвителните групи, се практикуват от 2005 г.

Целта на програмата е да се намали отпадането от училище на децата от малцинствата и от социално слаби семейства. За да няма дискриминация обаче, се снабдяват всички ученици.

През миналата учебна година се стигна до шокиращи инциденти със закуските – разбра се например, че децата пият на закуска чай и айран, забъркани в кофи.

Тази година е имало протести срещу избора на централизиран доставчик, докато през изминалата се стигна до там училищата да откажат закуските на одобрена от министър Масларова фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *