Тютюневият бранш иска 3% увеличаване на акциза върху цигарите

Тютюневият бранш поиска увеличаване на акциза върху цигарите с три процента от средата на  годината. Това стана по време на заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъждат промените в данъчните закони за догодина.

Събраха 23% повече от акциз за цигари - 【Бизнес новини】последни финансови новости и валутен пазар | ФАКТИ.БГ

От бранша аргументираха искането си с факта, че акцизната ставка у нас е най-ниска в Европа, а при предстоящото ѝ увеличаване с новата европейска директива, това ще доведе до шоково поскъпване на тютюневите изделия и ще увеличи контрабандата, информира bnr.bg.

България има най-ниската акцизна ставка за цигарите от 90 евро за хиляда къса, докато в останалите европейски държави тя отдавна е над 100 евро, съобщи пред депутатите Кирил Георгиев от една от тютюневите компании. По думите му за да се избегне шоково увеличение на цените на цигарите след време, ръстът при акцизите – следователно и при цените, трябва да започне от догодина.

България 3-а по акциз върху цигарите спрямо цената - България Днес

 Людмила Петкова от Министерството на финансите припомни, че последните разговори по промяната на директивата за акциза върху тютюна са от първите месеци на тази година и всяка промяна трябва да се приеме единодушно от всички страни – членки.

Унищожиха над 25 милиона цигари без акциз и над 1.5 тона тютюн - News.bg
 Затова препоръката ѝ е към момента да не се прибягва към увеличаване на акциза на тютюневите изделия, с което ще се запази и рекордно ниското ниво на контрабанда на този вид стоки в България.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *