Тютюнопроизводители готвят протест заради проблеми с изплащането на продукцията

Проблемите  с изплащането на предадения тютюн от реколта 2015 година отново се повтарят. Заради многобройните сигнали за неизплатени средства от търговските дружества, Националната асоциация на тютюнопроизводителите свиква спешно заседание на Управителния съвет в понеделник.

Най-много сигнали са постъпили в асоциацията  от стопани от общините Ветово, Силистра, Дулово, Тутракан и Главиница, каза председателят на асоциацията Цветан Филев:

Вече десетки оплаквания дойдоха в Асоциацията от страна на тютюнопроизводители заради неизплатени тютюни от страна на търговските субекти, които са им изкупили преди 4-5 месеца тютюневата суровина от реколта 2015-а. Вече до краен предел е изчерпано търпението на тютюнопроизводителите. НАТ 2010, не е изключено да вземе решение, чрез Управителния си съвет, за бъдещи протестни действия, които ще бъдат насочени срещу некоректните, нелоялните търговски фирми, които забавят плащането към тютюнопроизводителите вече с месеци.

  Четири са фирмите, които дължат пари на производителите от региона. Две от тях – най-голямата българска и гръцка фирма, започнаха разплащането в средата на тази седмица. За другите две обаче, които са със седалища в Исперих и Първомай – няма индикация, допълва той.

Още преди дни експерти коментираха, че тютюнопроизводството у нас е обречено и отива в историята. Според тях договорите между производителите и фирмите, които изкупуват реколтата, не са нищо друго освен едни хвърчащи листове, които не могат да изиграят никаква роля в съда. Вероятно и за това не се срещат случаи на заведени дела от ощетените, които просто не се наемат да отидат в съда и поради липсата на разходи за адвокатски хонорари и за делото, ако евентуално го изгубят.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *