Тютюнопроизводителите искат 11,5 млн. лева за бранша

В противен случай ще има протести, заяви председателят на асоциацията Цветан Филев:
Да се намерят нови 11 милиона лева и с новия параметър от 84 милиона лева да бъдат покрити ставки на единица килограм, приблизителни до миналогодишните. Това е, което искаме. Очакваме да бъде сключено споразумение за това с два акцента: първо – да се набавят тези средства, вторият акцент е да бъдат разпределени между сортовите групи тютюн.
Средствата, които се разпределят за национални доплащания, са постоянна величина, а количествата тютюн, които си разпределят тези средства, растат с всяка изминала година, посочи Цветан Филев.
Новото разпределение на средствата по сортови групи е за „Басми“ – 2,04 лв. за килограм, за „Кабатабак“ – 1,50 лв., за „Бърлей“ – 1,15 лв. и за „Вирджиния“ – 0,93 лв. за килограм.
90% от суровината, която се произвежда у нас, е предназначена за износ, каза още Филев и допълни:
Тютюнопроизводителите по региони вече са готови с подадени заявления по общини за провеждане на протестни стачни действия. Ако се стигне дотам, ще бъдем принудени, след като не ни се дава друга алтернатива, да подкрепим тютюнопроизводителите, да оглавим един такъв бъдещ протест до постигане на крайната цел. Българският тютюнопроизводител да живее като нормален европейски гражданин.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *