Убедителни сигнали за край на рецесията в еврозоната

Промишлената активност на еврозоната се повиши, показва индексът PMI, поддържан от компанията Markit, цитирана от финансовия сайт на БНР. През юли измерителят достига 50,1 пункта от 48,8 пункта през юни и при прогнози за по-слабо подобрение до 49,1 пункта. Излизането над нивото от 50 пункта показва, че има ясни индикации за експанзия в промишлената активност в региона.

С по-добри показатели е PMI индексът на промишленото производство, който през юли скочи до 52,3 пункта (най-високо ниво от юни 2011 година) от 49,8 пункта през юни, а компонентата на новите промишлени поръчки се повиши до 50,4 пункта (най-високо ниво от май 2011 година) спрямо 49,3 пункта през юни.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите на еврозоната, се повиши през юли до 49,6 пункта от 48,3 пункта през юни и при прогнози за по-слабо подобрение до 48,7 пункта, показва предварителното проучване на компанията Markit. Това е най-високото ниво на индекса от януари 2012 година. Индексът, измерващ бъдещите бизнес очаквания в сферата на услугите, се подобри през юли до 56,9 пункта (тримесечен връх) от 55,8 пункта през юни.

Общият PMI индекс на бизнес активността на еврозоната се повиши до 50,4 пункта спрямо 48,7 пункта през юни и при прогнози за по-слабо подобрение до 49,1 пункта. Това повишение на индекса над важното ниво от 50 пункта е сигнал за експанзия (растеж) в бизнес активността на региона. Компонентата на работната заетост се подобри до 48,8 пункта (16-месечен връх) от 47,4 пункта през юни.

Днешните доста добри предварителни данни от Франция, Германия и цялата еврозоната са пореден убедителен знак в подкрепа на очакванията, че рецесията в региона е към своя край и сигнал, че през втората половина на годината може да започне постепенно икономическо възстановяване.

Във Франция например подобрението на бизнес активността бележи 17-месечен връх, но все още PMI индексът е под границата от 50 пункта (през юли е достигнал до 49,8 пункта от 48,4 пункта през юни). В Германия общият индекс PMI е достигнал 4-месечен връх, като се е повишил през юли до 50,3 пункта от 48,6 пункта през юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *