Убиха ли Facebook и YouTube традиционните медии?

~Вниманието се превърна в най-ценната валута в медийния свят, а новите платформи вече завземат мястото на традиционните медийни гиганти.

Признаци за това могат да бъдат открити навсякъде. Услуга за стрийминг на видео се продава за 1 млрд. долара. Facebook купува WhatsApp за умопомрачителните 19 млрд. долара. Създател на видеоклипове в YouTube прави около 7,5 млн. долара на година и има близо 40 млн. последователи.

Светът на медиите – такъв, какъвто го познаваме (или по-скоро го познавахме) – е в състояние на невиждан досега прилив, пише Fortune.

Медийната икономика се въртеше единствено около осребряването на шепа ТВ канали, които бяха контролирани от няколко огромни медийни платформи като телевизионни мрежи и вестници. Днес обаче икономиката се премести от „база на предлагането“ на „база на търсенето“, а основната валута е вниманието. Потребителите в Интернет прекарват тази валута по много различни начини, а дигитални платформи като Facebook и YouTube, както и Twitch и SnapChat са най-добре оборудвани.

Дейвид Пакман, бивш главен изпълнителен директор на eMusic, който сега работи в партньорство с фирмата за рисков капитал Venrock, е очертал смяната на медийния пейзаж в скорошен материал, публикуван в Medium.

Графиката е на издание Fortune.

Потребителите от поколението Милениум (по различни разчети това са родените между 1980 и 2000 г.) отделят все повече време на мобилните устройства и обръщат пренебрежимо малко внимание на традиционните медийни източници като телевизията и вестниците.

Повечето от младежите посвещават времето си на приложения, като игрите и различните социални мрежи заемат голяма част от това време. Facebook доминира новия медиен пейзаж не само защото има милиарди потребители, които прекарват средно по 40 минути на ден в платформата, но и защото притежава приложенията Instagram и WhatsApp. Всъщност Facebook държи четирите най-популярни апликации, опериращи с операционната система на Apple – iOS.

Господството на Facebook и контролът, който му се дава върху традиционните медийни компании, е значителна част от изместването на вниманието през последното десетилетие. Освен това, десетки милиони души прекарват часове в гледане на спорт онлайн през услугата Twitch (която Amazon купи за 1 млрд. долара миналата година) или през YouTube.

Графиката е на издание Fortune.

Това е само драскотина спрямо повърхността на онова, което се случва с дигиталното съдържание, благодарение на платформи като YouTube, Twitch, SnapChat и Instagram. Има създатели на видео стрийминг, които редовно привличат повече зрители от финалите на NBA или на американската бейзболна лига World Series. Въпреки това, тези нови форми на развлечение получават изненадващо малко внимание от масовите медии.

Донякъде е изненадващо и това, че никоя от традиционните медийни компании не е инвестирала, създала или придобила някои от стотиците глобални услуги, които изсмукаха вниманието ни от техните наследени свойства.

Основополагащият принцип е прост – накъдето отива вниманието, неизбежно натам ще последват и парите. В момента интересът на огромна част от населението се отклонява от традиционните информационни и съдържателни канали, а платформи като Facebook и Google са заети с това да го изсмукват. Много съществуващи медийни компании се сблъскват с бъдеще, в което те са просто едни доставчици на тези платформи или дори и по-лошо – могат изцяло да бъдат отблъснати от „икономиката на вниманието“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *