Увеличаване ролята на кредитните кооперации при финансирането на земеделските стопани

Днес 14.00 часа, в зала „Голям колегиум“ на Министерството на земеделието и храните, Заместник-министър Васил Грудев откри кръгла маса, посветена на финансовите инструменти за развитие на селските райони.

Министерство на земеделието и храните е органът, който ще се занимава с финансиране на земеделския сектор, с осигуряването и разработването на адекватни финансови инструменти, които да покрият нуждите на земеделския сектор в страната.

По време на събитието бяха обсъдени текущите възможности, които се предлагат в България, както и немският опит в сферата на кредитните кооперации.

“Министерството на земеделието и храните подкрепя увеличаването на ролята на кредитните кооперации при финансирането на земеделските стопани“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на кръглатамаса. Той допълни, че главна цел на администрацията е осигуряването и разработването на адекватни финансови инструменти, които да покрият нуждите на земеделския сектор в страната. Той изрази мнение , че през последните години обичаме да съкращаваме нещата единствено и само до финансовите инструменти в рамките на Програмата за развитие на селските райони и наблегна на факта, че гаранционен фонд за развитие на селските райони далеч не изчерпва целия ресурс, който страната може да ангажира и чрез кредитните кооперации.

„Спецификата на земеделската дейност понякога е трудно разбираема за нормално финансиращия банков сектор, а ние имаме инструменти, които да са съпоставими със спецификите на дейността“, коментира още той.„Гаранционният фонд по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ще продължи да работи и през настоящият програмен период, като средствата, които ще се предоставят под формата на банкови гаранции, ще бъдат от отпаднали такива по проекти от стария програмен период“, уточни още той.

Общо подкрепените чрез гаранции проекти са на стойност 342 млн. лв., като гарантираните кредити са в размер на 217 млн. лева. Подпомогнати са 492 малки и средни предприятия, от които 73% са с персонал до 5 души, а 45% от тях са физически лица, регистрирани като земеделски производители. Чрез гаранциите, които са отпуснати по проекти по ПРСР 2007-2013 г., са създадени 1131 нови работни места в селските райони на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *