Увеличава се данъкът върху хазарта

Парламентът гласува на първо четене предложението данъкът върху хазарта да бъде повишен от 10 на 12 сто от 1 януари 2010 г., предаде БТА.
Предложените промени в Закона за корпоративното подоходно облагане са внесени от Министерския съвет. Увеличаването на данъците върху тотото, лотото, залаганията в спортни състезания и случайни събития ще донесе приходи в бюджета за около 12 млн. лева годишно, отбеляза заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.
От Синята коалиция и РЗС настояват за 15 процента данък върху хазарта, но предложението им не беше одобрено.
Народното събрание прие още отмяна на данъчното облекчение за предприятия, извършващи големи инвестиции в отрасли, като селското стопанство, преработвателната промишленост, високите технологии и инфраструктурата, производството. Бившият финансов министър и депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски призова колегите си да не подкрепят отпадането на такова облекчение. Запазването на облекченията ще бъде плюс за инвестиционния климат, мярката чисто фискално няма да се отрази на бюджета, коментира Орешарски.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче посочи, че данъчното облекчение за големите инвеститори е въведено миналата година и представлява държавна помощ, за удължаването на която не е получено необходимото разрешение от ЕК. Според нея този режим е бил въведен с лобистки цели. Чуждестранните инвестиции зависят от стабилността на държавата, на нейното законодателство, финанси, от бизнес климата, които администрацията предлага – това са нещата, които биха допринесли за влизане на чуждестранните инвеститори в България, заяви Стоянова.
Според приетите на първо четене промени, чуждестранните юридически лица от ЕС ще имат право на избор за преизчисляване и последващо възстановяване на част от удържания данък, както местните лица. По този начин се отстранява различието в данъчното третиране, се посочва в мотивите на Министерския съвет. Депутатите приеха също да бъде облагана печалбата на чуждестранните юридически лица от прехвърляне /продажба/ на място на стопанска дейност.
За данъчни цели ще се признават счетоводни разходи за дарения в размер на 50 на сто от счетоводната печалба, когато са направени в полза на центъра „Фонд за лечение на деца“, „Фонд за асистирана репродукция“ и центъра „Фонд за трансплантация“.
Освен предложенията на правителството, депутатите разгледаха и проекта за изменения в закона на Мартин Димитров от Синята коалиция. В него се предлагаше данък дивидент да бъде намален от 5 на 1 на сто. Законопроектът беше отхвърлен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *