Увеличението на социалните осигуровки ще започне през 2017 г.

И догодина социалните осигуровките ще останат в сегашния си вид. Увеличението им ще започне от 2017 година. Целта ще е за 12 години осигуровките да се вдигнат с общо 4.5%, като нарастват през една година със стъпка от 0.5% за вноските за пенсия, и със стъпка от 0.2% за вноските за безработица.

Това е окончателното предложение на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, което е записано в плановете за промени в Кодекса за социално осигуряване, които вече са публикувани за обществено обсъждане.

Възрастта за пенсиониране ще продължи да се увеличава от следващата година, но не с 4, а първоначално с по 2 месеца на година и за мъжете и за жените.

Освен за социалните осигуровки и пенсионната възраст, решение е взето и за частните фондове. Пари от частен фонд в НОИ ще могат да прехвърлят всички работещи, които се осигуряват и на двете места. Обаче работещите при тежки условия на труд ще имат това право само веднъж, а другите колкото пъти поискат, съобщава Нова телевизия. Въвежда се и пенсионна възраст за балерини и танцьори – те ще могат да се пенсионират най-рано на 53 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *