Увеличение на безработицата в края на годината очаква Агенцията по заетостта

Леко увеличение на безработицата у нас през последните два месеца на годината очаква директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Асен Ангелов. Въпреки това той прогнозира, че към края на годината броят на хората без работа ще бъде с 50 000 по-малко, в сравнение с миналата година.

В интервюто си за БНТ той подчерта, че от началото на годината безработицата намалява и това е регистрирано като устойчива тенденция. Но обърна внимание, че намалението на безработицата е свързано преди всичко с нови инвестиции.

По думите на Ангелов най-много хора без работа има в Северозападна България. А най-ниска е безработицата в по-големите градове. Директорът на АЗ обясни, че работните места в страната не са разпределени равномерно и затова се създава усещането в някои райони на страната, че е труден шансът за професионално развитие.

От началото на годината над 165 000 хиляди души са били наети с помощта на агенцията, каза още директорът. Той посочи, че през последната година все повече работодатели търсят услугите на бюрата по труда. По думите му си заслужава и търсещите работно място да поговорят с трудов посредник, защото дори да не бъде намерена подходяща работа за кандидата, поне може да се работи за подобряване на професионалните качества да бъдат дадени актуални съвети.

И тази година Агенцията по заетостта отчита негативната тенденция, че все повече се разминават очакванията на работодатели и служители за работните места. „Изискванията на фирмите доста се разминават с реалните очаквания на всички, които търсят работа. Има особено тежки групи безработни, които нямат подходяща или дори нямат никаква квалификация или образование“, каза Ангелов.

Той призна, че с тези групи трудно се работи и трудно може да се предложи перспектива. „Обикновено насочваме такива хора към програми за образование и квалификация с европейски средства или към краткосрочни курсове, които създават допълнителни умения“, коментира директорът на държавната агенция.

Няма риск от загуба на европейски пари по програмите за заетост, заяви още той. И отчете, че през тази година средствата, с които агенцията разполага, са значително по-малко от предни години, но резултатите са по-добри.

Асен Ангелов разкри и че Агенцията работи върху ново предложение за финансиране на работни места по европрограма. От догодина АЗ предлага средства да се осигуряват за постоянно преместване на служител и неговото семейство за по-дълъг период от време в друго населено място. Ангелов каза, че тази схема ще разшири досега работещата схема “По близо до работа”, която поема разходите за транспорт на служителите до работното място и в същото време облекчава и работодателите.

Намалението на безработицата е свързано с нови инвестиции, обясни той. Според него има постоянен интерес към вложения у нас и ние трябва да съумеем да ги запазим. Тогава фирмите ще разкриват нови работни места, а агенцията ще им насочи най-подходящите хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *