Увеличени са продажбите на автомобили в ЕС

През август регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) и в частност в България отчете изненадващо солиден ръст, който е нетипичен за този месец на годината с оглед на ваканционния период, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

 

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха с цели 10,0% на годишна база (спрямо август 2015-а), след като през юли те отбелязаха понижение с 1,4%, прекъсвайки по този начин, но само за кратко, поредицата от 34 месеца на непрекъснат растеж, отбелязва ACEA. Сред основните автомобилни пазари, най-солидно повишение е отчетно в Италия (ръст с 20,1%), следвана от Испания (с 14,6%), Германия (с 8,3%) и Франция (с 6,7%). Дори регистрацията на нови автомобили във Великобритания се повишава през август с 3,3% въпреки повишената несигурност на британските потребители след Brexit.

За първите осем месеца на настоящата година регистрацията на нови автомобили на стария континент се повиши с 8,1% (спрямо същия период на 2015-а) до общо 9 787 760, като само в рамките на август бяха регистрирани 819 000 нови автомобила.

Според проучването на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), цитиран от БНР, продажбите на нови автомобили в България нарастват през август с 26,3% на годишна база до 2293 броя от едва 1607 броя година по-рано и след тяхно по-слабо повишение с 5,4% през юли. За първите осем месеца на годината регистрацията на нови автомобили в България нараства с 8,9% до 16 562 броя автомобили спрямо 15 209 броя през същия период на 2015 година, показват данните на ACEA.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха с цели 10,0% на годишна база (спрямо август 2015-а), след като през юли те отбелязаха понижение с 1,4%, прекъсвайки по този начин, но само за кратко, поредицата от 34 месеца на непрекъснат растеж, отбелязва ACEA.

Продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика. Поради тази причина данните за август дават пореден положителен сигнал за икономическото състояние на ЕС през третото тримесечие въпреки вероятността за запазване на по-слабите темпове на растеж, отбелязани през второто тримесечие, след доброто начало на годината, информира economynews.bg.

Солиден растеж в ЕС през август бележат продажбите на нови автомобили на италианската компания FCA Group (скок с 20,6%), на немския концерн Daimler (повишение с 18,0%) и на френската фирма Renault Group (с 14,4%).

В същото време има сигнали и за подобряване на растежа при продажбите на нови автомобили с марката „Фолксваген“, като те се повишават през август с 6,9% на фона на постепенно отшумяващата най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на немския автомобилен гигант, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили.

Регистрацията на нови автомобили от марката „Фолксваген“ се повишава през август с 5,4 на сто. Въпреки че „Фолксваген“ продължава да бъде най-големият автомобилен производител на стария континент, негативните ефекти от емисионния скандал се изразяват най-вече в продължаващо намаляване на дела на компанията в европейския автомобилен пазар през осмия месец на годината до 25,9% от 26,6% през август 2015 година.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *