Ударихме тъпана на “Евровизия”

Елица и Стунджи купонясват 4 часа за петото място в конкурса

Четиричасов мощен купон спретна малката българска агитка в Хелзинки след феноменалния успех на Стунджи и Елица на „Евровизия“. Веднага след шоуто нашите се отправиха към нощните барове във финландската столица. И се оттеглиха да почиват малко преди слънцето да изгрее. Стунджи е доволен от представянето си. „Петото място е невероятно постижение. Посвещавам го на всички българи. Не вярвах, че ще отидем толкова далеч, но тайно се надявах и на по-добро класиране. Още не мога да осъзная какво става“, каза той.

Нашите има защо да са радостни. Част от световните букмейкърски къщи ги поставяха в десетката, но много изобщо не вещаеха, че ще бъдат сред големите фаворити. Оказа се, че сме се класирали на полуфинала на шесто място. Тогава две страни са ни дали максималния брой точки – Турция и Кипър. А три ни награждават с по 10 – Гърция, Чехия и Испания.

На финала обаче нещата се промениха. Стунджи и Елица изпълниха хита си „Вода“. Но за изненада съблякоха ефектните си ризници, с които се появиха в четвъртък. Не можеха да включат към визуалните ефекти и течаща на живо вода, за да не застрашат изпълнителите след тях. Елица не издържа на напрежението и гласът й трепна на няколко пъти. Това обаче не попречи на взривното им представяне. Нашата песен определено бе най-добрата. Но „Евровизия“ е конкурс, където по традиция властва кичът. За това едва ли можехме да се надяваме на суперуспех с песен, съчетаваща по-клубни денс и джаз ритми на фолклорна основа. Стунджи и Елица постигнаха повече от максимума в тази ситуация.

Победи сръбската мъжкарана Мария Шерифович. Тя заложи на добре изпитаната формула за балада, съчетаваща с лек уклон етно звучене и рок. И без анализатори се вижда, че за Мария са гласували бившите югославски републики, където живеят много сърби. Тя получи високи оценки от Австрия, Унгария и Швейцария, където също има много сръбски емигранти. Песента й не е нещо изключително, но е запомняща се и добре изпълнена с мелодраматично чувство. Вторият в подреждането – украинският травестит Верка Сердючка, също заложи на лесно набиващата се мелодия, но с лековат устрем. Подобна е и песента на четвъртия – турчина Кенан. Най-силно впечатление на специалистите направиха рускините „Серебро“. Те припомниха за т.нар. гърл пауър от времето на спайските. Но тяхното трето място дойде, след като Филип Киркоров изненадващо подкрепи Беларус и Колдун. Така феновете на руското не знаеха за кого да гласуват.

На финала за нас само Гърция даде максималните 12 точки. Ние им върнахме жеста за симпатягата Сарбел и неговите ефектни танцьорки. Десетки ни отредиха Кипър, Унгария и Испания. Нито една точка не получихме от Албания, Андора, Беларус, Дания, Грузия, Исландия, Ирландия, Израел, Литва, Норвегия, Полша, Швеция, Швейцария и Холандия. Изненадващо е защо от Израел, Полша, Грузия и Албания не дойде нищо. Трябва сериозен анализ от българските организатори на конкурса БНТ. Защото в случая мисълта, че гласуването става на геополитически принцип, няма много да подхожда.

За няколко минути цяла България живееше с надеждата. Когато Словения ни даде 7 точки, ние бяхме на втора позиция след сръбкинята. И вече се виждахме поне в голямата тройка. Изненадващо обаче от Турция, Русия и Украйна дойдоха по-малко от очакваните гласове.

Георги П. Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *