Ударно ще се изградят 24 депа за отпадъци до 2015 година

В момента Министерството на околната среда и водите (МОСВ) много активно подготвя позицията си по повод наказателната процедура срещу България за съществуването на депа за отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания. Закриването им е трябвало да стане през 2009 г., но поради липса на средства към 2012 г. все още има 130 такива депа. Сега са 113. Ангажиментът, поет от страната ни, е към 2015 г. да бъдат изградени 24 нови депа, за момента са само две.

Това каза в сутрешния блок на БНР министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Тя подчерта, че ръководеното от нея ведомство активно подготвя позицията пред Европейската комисия, за да се избегнат санкциите. „Убедена съм, че в лицето на Комисията ние нямаме само наказателен отряд, а колеги“, каза министър Михайлова. По думите й, санкциите по процедурата са много строги – при доказано нарушение само първоначалната вноска е около няколко стотин милиона евро.

Въпреки проблемите, Оперативна програма „Околна среда“ успя да се справи със загубите, посочи министърът. Тя каза, че благодарение на огромните усилия на служителите от Управляващия орган на програмата очакваните през юни м. г. загуби за над 200 млн. евро са сведени до 27 млн. евро в края на годината. Средствата са усвоени за рекултивация на депа, сключване на нови договори, форсиране на плащанията по проекти, реализиране на проектите за софийското метро и трамваи и спасяването на проекта за столичния завод за отпадъците.

Министърът на екологията обеща да не се допусне неправомерно застрояване на природен парк „Странджа“. Тя припомни, че 70% от територията на община Царево е част от природния парк и е необходимо да се намери балансът между защитата на природата и естествения интерес на общината да търси потенциал за развитие на туризма. Стъпка в правилната посока е наличието на общи устройствени планове, посочи министърът.

По нейните думи, по Черноморието има много общини, които от години работят по устройствените си планове и не са напреднали по тях. „Имаме обезлюдяване на Странджа. Имаме населени места с почти никакъв растеж, с изключение на района на Черноморието, който пък е обект на най-големи притеснения от природозащитниците. Очевидно „Странджа“ ще бъде първият случай, в който ние, като модерно общество, което спазва нормите на европейското законодателство, ще трябва да намерим решението“, каза министър Михайлова.

Тя определи 2014 г. като ключова за промяна на методиката за определяне на такса смет. От следващата година таксата трябва да се изчислява не на база данъчната оценка на сградата, а върху количеството изхвърлян боклук. „Щом 90% от държавите са намерили такава формула, ще я намерим и ние“, коментира екоминистърът. „Това е и един от начините да променим мисленето си по отношение на оползотворяването на отпадъците“, посочи министър Михайлова.

Тя изрази известно разочарование защо темата на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност при президента е европейски фондове, „но волята на президента е такава и ние ще се съобразим“, каза министърът на околната среда и водите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *