Удлъжиха с 2 години срока на българо-швейцарското споразумение за финансова помощ

Министерският съвет одобри проект на отговор на писмото на правителството на Конфедерация Швейцария относно изменение на Споразумението за оказване на финансова помощ. Промяната, за която ще е необходима и ратификация от Народното събрание, предвижда срокът на действие на документа да бъде удължен с две години – до 31 декември 2016 г.

Според споразумението, подписано през 1992 г., страната ни получава 60 млн. швейцарски франка за реализирането на проекти, свързани с енергетиката и опазването на околната среда.

Усвоените досега средства надхвърлят 52 млн. швейцарски франка. С тях са финансирани и окончателно завършени осем проекта – рехабилитацията на подстанция „Царевец-Велико Търново“, на ВЕЦ-овете „Пещера“, „Батак“ и „Алеко“, изграждането на централни стерилизационни центрове за регионални болници, на пречиствателната станция за битови отпадни води в Пловдив, както и помпената станция за прехвърляне на отпадъчни води от северната част на града до нея и модернизацията и разширението на пречиствателната станция за отпадни води в Пловдив, направено е изследване на сеизмичната безопасност на АЕЦ „Козлодуй“.

Все още продължава изграждането на съоръжение за изгаряне на болнични отпадъци в Пловдив, което налага и удължаване на срока на действие на споразумението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *