Удрят 110 000 чиновници с удръжки за пенсия

Инспектори ще проверяват за черни каси в частните фирми

Четири часа продължи срещата на министър Емилия Масралова с експерти и бивши шефове на ведомството за промени в пенсионната система

ФОТО Виктор ЛевиСофия. Удар по джоба на чиновниците готви държавата. 110 000 държавни служители ще плащат социални осигуровки. Това е една от промените, които готви социалното министерство. Всеки трябва да поеме своята лична осигурителна вноска, заяви министър Емилия Масларова след среща с бивши шефове на социалното ведомство.

Мярката ще бъде наложена в името на стабилизирането на пенсионната система. Досега държавата поемаше изцяло социалните осигуровки на министерските чиновници със статут „държавен служител“, които не внасяха и стотинка в пенсионния фонд, обясни за „Стандарт“ зам. социалният министър Горан Банков. Той подчерта, че промяната не се отнася за Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и съдиите. Трябва да се стегнат всички кранчета, за да се съберат парите за първия стълб в пенсионната система, категорична бе Масларова. Тя обяви, че ще разпореди на инспекторите на ГИТ да тръгнат на проверки във фирми и предприятия. Целта е да установят дали социалните осигуровки, които внасят работодателите, отговарят на реалните доходи на техните служители. Минималната осигурителна вноска да бъде не по-малко 1,5% от МРЗ, предлагат експерти. Според тях максималният осигурителен доход също трябва да отиде нагоре. В момента той е 1400 лева, вместо 1800 лв. В закона е залегнало максималният осигурителен доход да е 10 пъти минималната работна заплата, която от януари е 180 лв.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *