Удължиха срока на инвестиционен проект „ВРК Св. София“

Удължиха с две години срокът за изпълнението на нашумелия през последните две-три години инвестиционен проект „Ваканционно-развлекателен комплекс Св. София“. Министърът на икономиката Емил Караниколов на срещата с инвеститорите заяви: „За нас вие сте приоритетен инвеститор, ще се радвам да приключим този проект и да започнем реализацията на нов. Благодаря ви, че сте тук и ще инвестирате в България“. С тези думи министър Караниколов връчи подновения сертификат на представителите на „България Дивелопмънт Холдингс Лимитед” ЕАД.

Целта на проекта е да се създаде един от най – големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, търговски мол и др. Предвижда се комплексът да бъде изграден в землищата на с. Равно поле и с. Мусачево, община Елин Пелин, Софийска област. Размерът на инвестицията е на стойност 1.625 млрд. лв. и предвижда създаването на 1850 работни места. По 12 евро за квадратен метър получават 200 наследници на общо 50 дка частни земи в землището на село Мусачево, които ще влязат в бъдещия развлекателен комплекс „Св. София“, свързван с китайския милионер Стивън Ло. Собствениците на земи в местността Калница поискали от инвеститора „България Дивелопмънт Холдингс“ Лимитед АД по 20-22 евро за квадратен метър. Първоначално фирмата предложила едва 10 евро на квадрат, но впоследствие се съгласила на 12. Преди няколко години земите в района са търгувани за по около 17 евро за квадратен метър, припомниха от  кметството на Мусачево.

Проектът между Равно поле и Мусачево, придобил популярност като „българския Лас Вегас“, предвижда строителство на 4 хотела с 419 000 кв. м РЗП, казино (30 000 кв. м), закрит целогодишен аквапарк (30 000 кв. м), конгресен и изложбен център (48 000 кв. м РЗП), шопинг мол (100 000 кв. м), аутлет (40 000 кв. м), концертна зала, кинокомплекс, център за игри, параклис, изкуствено езеро, офис и административна част (50 000 кв. м) и паркинг (80 000 кв. м).

По искане на инвеститора и на основание чл. 20а от Закона за насърчаване на насърчаване на инвестициите (ЗНИ) е издаден сертификат, с който се удължава неговото действие с две години до 2019 г. Правителството одобри и проект на допълнително споразумение към Меморандума за разбирателство от 04.08.2014 г., подписан между Правителството на Р България и  „България Дивелопмънт Холдингс Лимитед” ЕАД.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *