Уикилийкс публикува нови секретни материали за България

Британският вестник „Телеграф“ публикува днес текста на разпространена от „Уикилийкс“ секретна грама, изпратена от посолството на САЩ в София до Държавния департамент, в която се коментира стратегията на България за развитие на въоръжените сили.
В грамата с дата 29 октомври 2007 г., подписана от тогавашния посланик на САЩ Джон Байерли, се изтъква, че предприетият от българското правителство преглед на програмата за модернизация на въоръжените сили до 2015 г. „създава сериозна възможност за САЩ да окажат влияние върху развитието на потенциала на българската армия в средна и далечна перспектива“.
Според грамата основната цел на САЩ е да бъдат увеличени възможностите на България да разполага свои части и да участва заедно със САЩ и НАТО във военни действия извън територията на страната. В заключението на анализа, съдържащ се в грамата, се изтъква, че български представители изразили опасения, че без участието на САЩ и НАТО в процеса на преглед на програмата за развитие на въоръжените сили „политическите интереси ще надделеят над военните необходимости“. Същите представители изразили готовност да гарантират, че „гласът на САЩ ще се чуе“, че ще предоставят „вътрешна информация за задкулисните машинации“ в процеса на преглед.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *