„Уикилийкс“ ще публикува информация за стотици офшорни сметки

© Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бивш швейцарски банкер предаде данни за стотици офшорни банкови сметки на създателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж. Това се случи по време на специална пресконференция, проведена в Лондон.
Банкерът Рудолф Елмер е оглавявал клона на швейцарската банка „Юлиус Баер“ на Кайманите. Той е бил уволнен през 2002 г., а тази сряда ще се яви пред съда в Швейцария за нарушаване на банковата тайна.
„Знам как работи системата… Вредно е… (Искам) да образовам обществото“, подчерта Елмер, който е работил осем години на Кайманските острови.
Предадените на Асандж жълти и сини дискове съдържат информация за 2000 клиенти на банки, които са внесли парите си в офшорни сметки.
„Той (Елмер) явно е честен информатор… Ние имаме нещо като задължение да го подкрепим по въпроса“, каза Асандж. Той е под гаранция във Великобритания и се опитва да избегне екстрадиция в Швеция, където е обвинен в сексуални престъпления. Асандж разгневи сериозно американските власти, след като „Уикилийкс“ публикува стотици дипломатически документи на САЩ.
„Уикилийкс“ ще разгледа и провери данните на Елмер преди да ги публикува. Освен „Уикилийкс“ в проверката ще се включат също медийни организации и други партньори на сайта. Процесът ще отнеме поне две седмици, каза Джулиан Асандж.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *