Уилиам Енгдал: Цената на петрола ще продължи да спада заради излишъка на суровината на световните пазари

Цената на петрола ще продължи да спада заради излишъка на суровината на световните пазари, прогнозира пред „Хоризонт“ американският икономически анализатор Уилиам Енгдал. По думите му, в дългосрочен план, може да има възстановяване до цена 60-70 долара за барел.

Мисля, че цената на петрола ще остане много ниска известно време. Саудитска Арабия и останалите държави – износителки на петрол работят на максимум, така че има излишъk от суровината на световните пазари. След около шест месеца Иран ще достави още петрол на пазара, въпреки че вече има пренасищане. Всичко това ще доведе до намаляване на цените. Освен това не трябва да забравяме доставките на природен газ и американските залежи на шистов газ.

В дългосрочен план газът като алтернативно гориво може да доведе до сериозни промени на енергийния пазар, което от своя страна може да стане причина за възстановяване на част от цената на петрола. Но, забележете, казвам „възстановяване“, не „покачване“, защото имам предвид – 60 – 70 долара за барел.

Уилиам Енгдал допълни, че Европа трябва да се обърне към Русия и Китай, за да възстанови икономиката си. Със сигурност, само добрите отношения на Европейския съюз със Съединените щати няма да са достатъчни, за да се стигне до икономически растеж, защото самата Америка в момента е с остлабнала икономика, каза още Енгдал и продължи:

Отражението на санкциите на САЩ срещу Русия и на Европейския съюз срещу Русия е направо унищожително за европейската икономика. Ето защо истинският губещ от тази игра на Америка с налагането на санкции на Русия всъщност е Европейският съюз. България също, особено когато беше блокиран проектът „Южен поток“. Всъщност, икономическите връзки между Русия и страните от Източна Европа са много важни и разумни, особено ако търсим мирно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *