Украинската криза може да доведе до рецесия в Европа, смята главният икономист на „Алианц“

Главният икономист на „Алианц“ Мохамед ел Ериан предупреди, че пазарите не оценяват правилно риска от украинската криза, а тя има потенциала до доведе цяла Европа до рецесия, съобщава „Ройтерс“.

Ел Ериан посочва, че има няколко сценария за деескалиране на събитията в Украйна. Според него само още „един или два“ кръга санкции от Запада и контрасанкции от Русия ще доведат до рецесия в Европа. Това е особено вероятно, в случай че Русия прекъсне снабдяването с енергоносители след началото на зимния отоплителен сезон.

„Мисля, че пазарите подценяват Украйна. Много трудно ще се намери решение, което да удовлетворява и трите страни – Украйна, Запада и Русия“, казва той. Ел Ериан е на мнение, че пазарите се предоверяват на централните банки и особено на ФЕД и ЕЦБ. Политиките на централните банки по време на кризата според него са ги отдалечили много от реалните оценки на стойността.

Анализаторът вижда в разликата между оценките на централните банки и реалната стойност балон, който може да се спука в момента, в който се появи катализатор, например украинската криза.

„Страхувам се, че пазарът обръща прекалено малко влияние на геополитическите проблеми, и си има причини за това“, казва той. Досега инвеститорите, общо взето, са успявали да се справят с последствията от спречкванията между държавите. Това обаче води до увеличаване на риска, тъй като инвеститорите искат ясни доказателства, че е настъпила криза, за да се решат да инвестират по-консервативно, смята Ел Ериан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *