Украйна вече официално е във финансова криза

Нещата не изглеждат никак добре за Украйна Валутните резерви паднаха до под 10 млрд долара, девалвацията на рублата удря гривната, а инфлацията достига 21 процента. Това обяви на пресконференция днес ръководителката на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарьова, предаде БГНЕС.

По признанието й „в страната тече мащабна финансова криза“. „Равнището на валутните резерви достигна минимума след 2009 г. и в началото на декември бе 9,9 млрд долара“, изтъкна главната банкерка на страната.

Девалвацията на руската рубла оказва „изключително негативно влияние“, констатира още Валерия Гонтарьова, обяснявайки това с факта, че Русия остава един от ключовите търговски партньори на Киев. На Русия се падат „25 процента от вноса и 18 процента от износа“ в общия баланс на украинската външна търговия.

Спадът на брутния вътрешен продукт на страната е 7,5 процента, а инфлацията скочи до 21 процента, добави още Гонтарьова. Според нея „девалвацията на практика е 100 процента“. Банкерката заяви, че в момента е невъзможно да се поддържа стабилен курс на гривната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *