Украйна не може да разчита на американски газ това десетилетие

Значителни доставки на американски газ за Украйна не са възможни до края на сегашното десетилетие. Това обяви енергийният министър на САЩ Ърнест Мониц, съобщава news.bg.
„Първо и преди всичко нашият износ на природен газ няма да започне реално до 2015 година или началото на 2016 година и определено достигането на съществени количества…това ще стане в края на десетилетието“, подчерта той, цитиран от РИА „Новости“.

Запитан дали САЩ могат да помогнат на Украйна да намали зависимостта си от руски газ, той отговори, че няма бързо решение на въпроса.

По думите ми редица международни експерти от държавите от Г7 или ЕС подпомагат Киев да разреши проблемите с енергийните доставки за зимния период.

През юни руският „Газпром“ въведе система за предварително плащане на доставките газ за Украйна заради големия газов дълг на Киев, който в момента е в размер на 5,3 милиарда долара. Според предварителни споразумения Москва и Киев се очаква да подпишат така наречения „зимен пакет“ за руски газови доставки за Украйна в обем 5 милиарда кубични метра за половин година с възможност за увеличаване на количеството. Цената за 1000 кубични метра ще бъде 385 долара за периода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *