Украйна обвини Юлия Тимошенко в злоупотреба с $300 млн.

Прокуратурата в Украина предяви днес обвинения към опозиционния лидер Юлия Тимошенко за нецелево изразходване на държавни средства по време на премиерския й мандат през 2007-2010 г.

По-рано този месец от прокуратурата обявиха, че разследват Тимошенко по подозрение в злоупотреба с власт във връзка с твърденията, че нейното правителство е изразходвало неправилно финансови средства, получени от продажбата на квоти въглеродни емисии, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Сумата не се посочва.

На Юлия Тимошенко е повдигнато обвинение за злоупотреба с власт, която е довела до тежки последици. Г-жа Тимошенко беше разпитана, съобщиха от прокуратурата в Киев, предаде БГНЕС.
Правосъдието в страната подозира Тимошенко в неправилно използване на близо 300 милиона долара.

Пред руската агенция РИА „Новости“ Тимошенко уточнява, че според обвинението използвала за изплащане на пенсии парите, получени съгласно Протокола от Киото. Според този протокол страните по света получиха правото да предоставят срещу заплащане на други страни свои неизползвани квоти парникови газове.
По думите на опозиционния лидер следователите са й наложили мярка за неотклонение подписка и тя няма право да напуска Киев.

На 15 декември, когато стана известно, че към Тимошенко ще бъдат предявени обвинения, тя ги отрече и обясни, че пенсиите са били изплащани от друго перо на украинския бюджет.

През март украинският парламент гласува вот на недоверие на правителството на Юлия Тимошенко. Тя бе и кандидат за президент, но загуби от съперника си Виктор Янукович.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *