Украйна се насочва към криптовалути, след като приложи разпоредбите от MiCA

Това става малко след като Европейският парламент одобри регламентите, които са приветствани като първата в света цялостна регулационна рамка за криптовалути. Този ход се очаква да подпомогне интегрирането на криптовалутите в глобалната финансова система.

Ярослав Железняк, заместник-председател на Данъчната комисия на Украйна, наскоро заяви в канал в Telegram, че той и други регулаторни органи вече работят по прилагането на разпоредбите на MiCA, за да направят криптовалутите законни в Украйна.

Това е значително развитие, тъй като Украйна е държава кандидатка за членство в Европейския съюз и трябва да ръчно приложи разпоредбите. Юрий Бойко, член на Националната комисия по ценни книжа и фондовия пазар (NKCPFR), заяви, че Украйна се готви да бъде една от първите държави, които ще въведат MiCA в националното законодателство. Проектозаконът е почти готов и скоро ще започнат дискусиите с основните заинтересовани страни.

Регламентът MiCA представлява единна законодателна рамка за крипто операции в рамките на Европейския съюз.

Съветът на Европейския съюз все още трябва да одобри регламентите, но фактът, че те получиха значителна подкрепа от Парламента на ЕС, дава надежда за успешен резултат. Ако регламентите бъдат приети, се очаква те да влязат в сила през 2024 г., което ще улесни предприятията, занимаващи се с криптовалути, да спазват правилата в целия ЕС.

Прилагането на регламентите на MiCA от страна на Украйна показва нейната отдаденост за хармонизиране с политиките на ЕС в криптообластта и потенциалната й възможност да постигне членство в бъдеще. Освен това, тези правила се очаква да стимулират разширяването на украинския крипто сектор, който играе важна роля за издръжката на страната след руската инвазия в началото на 2022 г.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *