Улесняват търговията с оръжие за НАТО

Разпродават старите УАЗ и камиони на военните

Да се премахнат излишните бюрократични спънки пред търговията с оръжие, обеща премиерът Сергей Станишев пред производители на спецпродукция. Това ще стане с поправки в Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие. Според запознати с подготвяните текстове, страните, на които продаваме, се делят на 3 групи. Най-лесна е търговията с държави от НАТО и свързани с тях страни. По-сериозен ще е контролът при сделки с държави, които не са в НАТО, но имат стабилна и предсказуема политика. Сложната процедура ще остане само за рискови страни.

Имаме исторически шанс да намерим нови пазари, заяви премиерът. Според него трябва да се наблегне на доставките за НАТО. Той похвали Министерството на икономиката, което е създало база данни с българските фирми, които могат да участват в търгове на Алианса.

В складовете залежават излишно много ресурси. Затова плановете за военновременните запаси и държавния резерв ще се преразгледат, каза Станишев. Според военни част от оръжията в складовете все още могат да се продадат в чужбина. Но огромно количество джипове и най-вече стари камиони, ще се продават на търгове у нас. Готви се нов закон за офсета, който да регламентира инвестициите у нас, свързани с оръжейни сделки, съобщи още премиерът. На 24-и ще подпишем договор с „Аления“ за доставка на транспортни самолети, каза военният министър Веселин Близнаков. Той е на стойност 91 млн. евро, а офсетната програма, която предлагат италианците, е значително подобрена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *