„Умират парите по света“ – Майкъл Сейлър

Икономическата нестабилност по света е предизвикателство за правителствата и централните банки, които трябва да управляват инфлацията и да поддържат стабилността на икономиката, като увеличават лихвените проценти.

В интервю на 11 май съоснователят на Microstrategy, Майкъл Сейлър, обсъди теми свързани с Биткойн, инфлацията, незаменяемите токени (NFT) на Биткойн, наречени Ordinals, и бъдещето на парите. Той разговаряше с финансовия журналист и пазарен репортер Дейвид Лин.

Сейлър заяви, че регистрираните случаи на провала на валути са нараснали значително, което го натъжава и го кара да мисли, че "парите умират". Той също се притеснява за щатския долар, който е считан за най-силната валута по света.

Сейлър посочва доклада за индекса на потребителските цени за май, който показва, че текущата годишна инфлация в САЩ е 4,9%. Въпреки това, той твърди, че действителната парична инфлация при долара е много по-висока, отколкото 5%, тъй като индексът на потребителските цени представлява най-ниската одобрена от правителствата стойност на инфлацията, а не най-високата.

Сейлър също говори за по-слабите валути, като тези на Аржентина, където паричната инфлация е между 20% и 100%. Това предизвика криза на доверието във валутите и банките по света, като доведе до загуба на доверието на потребителите във фиатните пари.

Сейлър изрази загрижеността си по повод предизвикателствата, пред които са изправени фиатните валути и стоковите активи. Той изтъкна значителните разходи за търговия със стоки като злато, петрол, имоти, ценни книжа и дори произведения на изкуството. В противоположност на тях, Сейлър изтъкна, че Биткойн е "царската стока" поради дигиталния си характер и оскъдността си.

Той обясни, че Биткойн дава възможност за безпроблемни трансгранични транзакции на стойност милиони долари, докато другите форми на стокови пари са бавни, скъпи за поддръжка, крехки или неплатежоспособни.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *