Унгария прие рестриктивен медиен закон

Унгарският парламент прие закон, засилващ правителствения контрол върху медиите и който според международни организации е деспотичен и зле дефиниран, предаде Ройтерс.
Новият Национален орган за медиите и комуникациите, доминиран от лоялни на управляващата партия Фидес хора, ще контролира цялата обществена новинарска продукция и правомощията му ще включват налагане на сурови глоби върху частните медии, които нарушават закона.
„Всяка сутрин ще ни изготвят списък с това, което е важно за деня и това, което не е важно. Което е просто невъобразимо, не би било възможно никъде в Европа. Но с мнозинство от две трети можеш да направиш много“ – коментира главният редактор на най-големия унгарски ежедневник „Непсабадшаг“ Кароли Вьорьос.
Снощи близо 1500 души протестираха близо до парламента срещу медийния закон.
Критици определиха закона като деспотичен и отбелязаха, че той не посочва ясно какво новинарските медии трябва да правят, за да се съобразяват с него. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви, че законът строго ограничава печатните и онлайн медии, което е в разрез със стандартите на организацията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *