Унгарската работна ръка е най-скъпа в региона

В последните дни в много унгарски медии се появи тревожното мнението, че чуждестранните инвеститори напускат страната заради оскъпяването на унгарската работна ръка. За последните три години 6-7 средно големи фирми са преместили офисите си от унгарска територия в страни предимно от Централна Европа. Сред тях са фирми като Flextronics и Wizz Air.

В Унгария дори минималната заплата е нараснала значително в последните годни, а заедно с нея данъците и осигуровките, което разбира се е непривлекателно за инвеститорите от Америка и Далечния Изток. За сравнение, в Румъния удръжките са двойно по-ниски, в България тройно, а в Украйна дори петорно.

Последно южноафриканските собственици на заводите за бира Дрехер предпочетоха да преместят офисите на ръководството си в Швейцария. Според Дьорд Ретфалви, който е директор на Агенцията за развитие на инвестициите и търговията, в момента един швейцарски град като Зуг предлага бизнес условия, с които никой източноевропейски град не може да се конкурира.

Еднозначен отговор на въпроса дали идват или си отиват инвеститорите от Унгария обаче не може да бъде даден. Факт е, че за последните три години близо 200 фирми са посетили Унгария, а близо 80 са установили някои от отделите си в страната.

В създалата се икономическа ситуация ще е грешка да се намалят осигуровките и данъците – мисли Золтан Адам, съдружник в Koping Datorg. В момента бюджетъта е стабилизиран и една такава корекция би имала негативен ефект. Според него високата облагаемост на доходите е само един фактор, който не отразява цялостната икономическа картина в страната. Според икономическите статистики в Унгария все повече инвестират компании с дългосрочни планове, за които са важни и много други показатели.

Остава само да видим дали новите членки на Европейския съюз няма да се окажат печеливши в конкуренцията за привличане на чуждестранни инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *