Унгарската фондова борса очаква удвояване на печалбата си за 2005 г.

Рекордният борсов оборот през тази година на унгарската фондова борса допринесе и за очаквания за рекордна печалба на фондовата борса в Будапеща (BET).

От ВЕТ очакват приходи за настоящата 2005 година в размер на около 3.4 млрд. форинта (13.8 млн. евро), което би било ръст от над 50% в сравнение с приходите й през изминалата година.

Това би довело до реализиране на печалба от малко под 2 млрд. форинта (79.4 млн. евро), което е близо 2 пъти повече в сравнение с реализираната за 2004 година печалба в размер на 1.04 млрд. форинта.

Ръстът в печалбата на унгарската борса през тази година се дължи основно на по-високите приходи от такси по сделките, както и на дивидента в размер на 533 млн. форинта, усвоен от Централния депозитар и Клиринговата къща в страната.

В същото време борсата е запазила строгото контролиране на извършените разходи през изминаващата вече година, като ръстът им не е превишил този на инфлацията в страната.

В дългосрочен аспект основните акционери в ВЕТ, сред които са Wiener Borse AG и няколко международни банки, очакват доброто развитие на унгарската фондова борса да продължи.

Основната стратегия на борсата включва едновременното стимулиране за повишаване както на търсенето, така и на предлагането на финансови инструменти на пода на борсата, като част от тази стратегия бе успешното интегриране на търговията на фондовата борса с тази на стоковата, приключила през ноември тази година.

Продължава и усиленото сътрудничество и коопериране между унгарската и виенската фондова борса за създаване на регионален фондов пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *