Университетите свалят таксите?

Заради бюджет 2010, висшите училища ще трябва да намалят таксите за студенти. Това стана ясно на заседанието на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към 41-вото Народно събрание.
Поради рестрикциите, субсидиите на висшите училища, предвидени в бюджет 2010 година, са почти равни на 90 % от парите за висшето образование, предвидени в Закона за бюджет 2009 г. Поради тази причина базовият норматив за издръжка на един студент се намалява с 10%, предаде „Фокус“.
Според Закона за висшето образование държавните такси, които се събират от студентите, могат да са в размер до 30 на сто от норматива за издръжка на един студент.
При намаляването на норматива висшите училища ще трябва да намалят и студентските такси, а съответно – собствените си приходи, предупредиха ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев и председателят на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов.
Според Закона за висшето образование базовият норматив се отнася за педагогическите и икономическите специалности. За природните науки, медицинските, спортните, нормативът за издръжка се определя като базовият норматив се умножава по определен коефициент. Така най-висока е издръжката на студентите в медицинските специалности и по изкуствата. Поради това при тях намаляването на студентските такси като сума ще трябва да бъде най-голямо.
Ректорите поискаха нормативът за издръжка да не се намалява, а в Закона за бюджет 2010 година да се запише, че парите за издръжка се изплащат от държавата на 90%. Така висшите училища ще запазят сегашния размер на студентските такси. Проблемът ще бъде обсъден и представители на финансовото министерство и Министерство на образованието, младежта и науката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *