Университетите се вдигат на протест заради орязани субсидии

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ излиза във вторник на протест срещу намалението на бюджета на висшето училище. По думите на ректорът му проф. Иван Илчев, правителството е намалило държавната субсидия с 25%. Засегнати от тази мярка са и останалите университети в страната.
На заседание на Съвета на ректорите беше взето решение всички висши училища да подкрепят инициативата на Софийския университет.
По думите на председателя на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов, орязването на бюджета ще накара много от висшите училища да прекратят някои от дейностите си. Няма да се ремонтира, няма да се строи, няма да се увеличават заплати, няма да се купува нова техника, обясни той.
Според Борисов, вариант за излизане от ситуацията е университетите да започнат да извършват платено обучение. По думите му, в момента в УНСС има свободен капацитет за около 3000 студента. Ако висшето училище ги приеме с по-висока такса, то ще изкара достатъчно пари, за да покрие разликата в бюджета.
Те плащат в частните висши училища по 2 000 – 3 000 лева на година. Да го сложим 1 000 лева да е при нас на година. 3 000 умножено по 1 000 са 3 млн. лева, а те ни отрязаха 2.5 млн., изчисли Борисов.
Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев благодари на своите колеги за подкрепата, като те се обединиха около идеята да поискат среща с премиера и министъра на финансите.
Както казваха навремето Иля Илф и Евгений Петров, делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се, коментира той.
Проф. Илчев покани своите колеги да се присъединят към утрешния протест, който започва в 10.30 ч. пред главния вход на Алма Матер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *