Уникален събор в Калофер ще представи местни български животински породи

На 25 септември, събота, в местността „Паниците” край Калофер ще се проведе Петият национален събор за опазване на изконните български животински породи. Надсловът му е „Да запазим заедно българското”.
Съборът ще бъде открит с изпълнение на гайдарски състав и певчески хор при Народно читалище „Хр. Ботев”- гр. Калофер. В програмата са включени приветствия от официалните гости и лекция от доц. Васил Николов на тема „Задължени сме да запазим нашите местни породи за идните поколения”.
Акцент в програмата на Петия национален събор ще бъде дефиле и представяне на основните характеристики на следните български животински породи: българско сиво говедо, каракачански кон, каракачанско куче, Средно-старопланинска овца, дългокосместа коза.
След края на официалната програма, съборът ще продължи с развлекателна програма с участието на оркестър Орфей, с ръководител Георги Янев.
Уникалното събитие се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, община Карлово, МИГ „Калифер войвода”, град Калофер, ОРАПОБ -град Калофер.
Калофер става център на дейностите, свързани с опазването на българските животински видове като град, известен с красивата си и чиста природа. Той е в сърцето на Национален парк “Централен Балкан”, който обхваща централните и най-високи части на Стара планина. В него се опазват саморегулиращи се екосистеми, притежаващи изключително биологично разнообразие, съобщества и местообитания на редки и застрашени видове, исторически паметници със световно значение за науката и културата. Инициативата на организаторите ще бъде първата от серия събития, които целят опазване на видове, които живеят само в страната ни и са национално богатство.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *