УниКредит Булбанк ще финансира микропредприятия в България

Гаранционно споразумение, насочено към финансовата подкрепа на близо 270 микропредприятия у нас, подписаха Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит Булбанк. Това ще позволи на финансовата институция да предостави на дребните предприемачи подобрен достъп до кредитен ресурс, особено на тези, които срещат затруднения при кандидатстване за заеми от традиционни банкови източници.
Размерът на предоставяните заеми е до 25000 евро. Отпускането на кредитите става не пряко на микропредприемачи или физически лица, а чрез избрани посредници, които участват в механизма по микрофинансиране «Прогрес».
Това ще стимулира предприемачите да развиват нови проекти и да мислят за растеж, което от своя страна ще доведе до подобряване на цялостната икономическа среда, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.
Гаранциите при отпускане на заем по микрофинансиране „Прогрес“ се финансират от Европейската комисия и се управляват от Европейския инвестиционен фонд. Гаранцията значително намалява риска за банката, тъй като тя покрива нетна стойност в размер на 56% от остатъчния дълг на кредита.
Механизмът за микрофинансиране е създаден с 203 милиона евро ресурс от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. Той има за цел да подобри достъпа до финансиране за дребни предприемачи, собственици на микропредприятия, в това число и самостоятелно заети лица. Финансирането се отпуска приоритетно на жени предприемачи, собственици на микропредприятия от малцинствата, млади хора, предприемачи с увреждания, еднолични търговци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *