УниКредит Груп се присъединява към европейската система „Анализ на риска“

УниКредит Груп и всички нейни дъщерни банки се присъединихa към системата „Анализ на риска” (Risk Analysis Service – RAS), която определя референтни нива на кредитния риск и има за цел допълнително подобряване на практиките по управление на риска.
Услугата е разработена съвместно от световната Асоциация по управление на риска (Risk Management Association) и международната софтуерна компания Автоматизирани финансови системи (AFS).
Уникалността й е в това, че позволява на финансовите институции да измерват своите рискови профили в определени портфейлни сегменти спрямо сравними представители от същия бранш.
Въз основа на данни за тримесечието от банките-участнички европейската система „Анализ на риска” осигурява подходяща база данни, благодарение на която банките могат по-тясно да следят рисковите експозиции и по този начин да подобрят допълнително измерването на риска и управленските практики в полза на своите клиенти и акционери.
Допълнително включването на УниКредит Груп и УниКредит Булбанк в България в RAS ще допринесе за покриването на много от новите нормативни изисквания за отчети по Базел II.
Освен това ще бъде полезна за фирмите-клиенти при утвърждаване на бързи и ефективни модели и параметрите за кредитиране.
RAS може да се окаже особено полезна за публичното разкриване на вътрешна информация за риска, което предстои да се въведе в началото на 2009.
RAS представлява широка база бизнес данни, позволяващ на банките-участнички да проследяват и контролират ключовите измерители на риска. Услугата „Анализ на риска” също така позволява на институциите-участнички да правят разумна сегментация по клиенти, както се изисква от Базел II (корпоративно, държавно, банково и специализирано кредитиране), както и задълбочен анализ по различни показатели: бранш, географски признак, размер на сделката, размер на продажбите на кредитополучателя, ипотека, продукт и реколта/година.
УниКредит Груп взе участие в Управителния комитет за Европа на RAS, като помогна за дефинирането на параметрите, които консорциума от данни би събирал и проследявал с течение на времето.
Хенинг Гийсеке, Главен директор за риска и член на управителния комитет на УниКредит Груп, коментира: “RAS e полезна е за всички, които участват, тъй като ни предоставя цялостен поглед за представянето на даден бранш.
Системата е изключително важна, защото добрата база за сравнение помага на институциите да подобрят своите системи и качество на активите.”
Джон Шейн, Президент на Автоматизирани финансови системи, заяви: “ В днешната среда е от основно значение банковата индустрия да използва най-добрите механизми за измерване на риска.
Ние поехме значителен ангажимент с разработването на този важен инструмент за оценка на риска, със значим принос от бранша, и очаквам в най-скоро време да станем свидетели на силно увеличение на броя участници от ЕС в базата от данни”
“Съгласно Базел II, през 2009 фирмите от ЕС ще започнат да разкриват пред обществеността допълнителна информация, както се изисква от Стълб 3, като участниците в RAS ще разполагат с ценен инструмент, който да подпомогне насърчаването на сравнимостта между институциите,” заяви Кевин Блейкли, Президент и Главен изпълнителен директор на Асоциацията.
“Още повече, че участниците в консорциума от данни на Услугата „Анализ на риска” ще имат форум, който ще позволи на членовете да моделират напредъка на стандартите за публично разкриване,” допълни той.
За УниКредит Груп УниКредит Груп е една от най-големите финансови групи в Европа по пазарна капитализация (?65 млрд. по текуща пазарна цена), УниКредит Груп работи в 23 страни и има над 40 милиона клиенти, около 10 000 клонове и офиси, 180 000 служители и общи активи в размер на ?1,018 млрд. (про форма) към 30 юни 2007.
В региона на ЦИЕ УниКредит има най-голямата международна банкова мрежа с над 3 700 клона и офиса, където повече от 76 000 служители обслужват 27 милиона клиенти. В региона Групата работи в Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Казахстан, Киргизстан, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Таджикистан, Турция и Украйна.
За Автоматизирани финансови системи (AFS)Автоматизирани финансови системи е компания за разработване на информационни технологии и софтуер, предоставяща стоки и професионални услуги изключително в сектора на финансите. Мисията й е да работи с мислещи за бъдещето финансови институции за изграждане на водещ в бранша глобален франчайзинг за процесите на кредитиране. Фирмата помага на клиентите като комбинира приложенията за кредитиране и управленска информация за смекчаване на риска, намаляване на разходите и увеличаване на приходите. Централното управление на фирмата е в Екстон, Пенсилвания; Европейската й дъщерна фирма, Автоматизирани финансови системи GmbH, се намира във Виена, Австрия. Повече информация за AFS може да бъде намерена на www.afsvision.com.
За Асоциация по управление на рискаОснована през 1914, Асоциацията по управление на риска е професионална организация с нестопанска цел на членски принцип, чиято единствена цел е да насърчава използването на стабилни принципи за управление на риска в сектора на финансовите услуги. Асоциацията насърчава подход към управлението на риска, обхващащ цялото предприятие, който е съсредоточен върху кредитния риск, пазарния риск и оперативния рисл. С централно управление във Филаделфия, Пенсилвания, в Асоциацията членуват 3,000 фирми, включващи финансови институции от Северна Америка, Европа и Азия. Страница в интернет: www.rmahq.org.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *