УниКредит: И 2010 ще е болезнена за България

Все още няма признаци за измъкване от рецесията

УниКредитГруп публикува поредния си доклад за развитието на икономиките в Източна Европа. Прогнозата за България все още не е розова, но има някои фактори, които карат експертите да гледат по-оптимистично на нещата.

Докато обстановката в еврозоната започва постепенно да се стабилизира, в България все още няма признаци за излизане от рецесията. През третото тримесечие на 2009 година свиването на брутния вътрешен продукт /БВП/възлиза на5,4 на сто, като производителността на индустрията за пръв път леко се увеличава. Затова пък приходите в сектора на услугитенамаляват – за пръв път от началото на кризата, изтъкват експертите от УниКредитГруп в доклада си за България.

Безработицата още не е достигналасвоя връх
Домакинствата ще харчат все по-малко

В последно време в Югоизточна Европа се наблюдава нарастване на доверието в бизнеса, в България обаче тенденцията е по-слаба, отколкото в останалите страни. А това съвпада със слабата икономическа активност. Няма причина за оптимизъм и по отношение на краткосрочните изгледи за разходите на домакинствата. Влошаването на потребителския климат ще накара домакинствата да харчат по-малко. Натискът по погасяването на задълженията е по-голям при потребителите в България, отколкото в други страни.
Очаква се равнището на безработицата да достигне своя връх през 2010 година, най-вече заради планираното свиване на обществения сектор. Високата безработица може да се окаже доста устойчива. Ето защо е важно да се промени моделът на растеж на икономиката, смятат експертите от УниКредитГруп и препоръчват производствените ресурси да се пренасочат към експортни сектори.
Според експертите от финансовия институт има и някои фактори, които вещаят по-благоприятно развитие от прогнозираното преди три месеца. Консолидирането по текущата сметка става по-бързо от очакваното. Възстановила се е фискалната дисциплина, което бе предхождано от опасното увеличаване на дискреционните разходи на бившето правителство преди парламентарните избори през юли 2009.
Свиването продължава
Бюджетът за миналата година отбеляза дефицит от по-малко от 1 процент от БВП, което е най-ниската стойност за ЕС. Според УниКредтиГруп циклични фактори ще доведат до увеличаване на бюджетния дефицит през 2010.
Положително се оценява напредъкът в борбата срещу корупцията, който доведе до размразяване на еврофондове за България. Въпреки това експертите от УниКредитГруп смятат, че БВП ще отбележи спад и през тази година. За да се премахнат останалите дисбаланси, се изисква продължаване на болезнения процес на приспособяване, заключава финансовата институция.

Благородна Григорова, Дойче веле

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *