УниКредит: Консолидацията на банки е логичен път за подобряване на ефективността

Ако трябва да се посочи само една тенденция, която в най-голяма степен обобщава случващото се в момента, то това е нарастващата поляризация между резултати на водещите банки и малките участници от периферията на пазара.

Като се има предвид, че повечето банки вече са предприели мерки за подобряване на ефективността си, по-нататъшно редуциране на разходите ще бъде по-трудно да се постигне. В тази връзка консолидацията на банки е логичен път за подобряване на ефективността в сектора. Това се посочва в годишния анализ на главния икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов за банковия сектор през 2013 г.

Процесите стартираха през изминалата година. Тогава Първа инвестиционна банка (ПИБ) придоби по-малката МКБ Юнионбанк.Сделката получи одобрението от компетентните органи. По този начин активите на ПИБ ще достигнат 8,5 млрд. лв. За деветмесечието на 2013 г. активите на банката са за близо 6,8 млрд. лв. Това отрежда на финансовата институция третото място сред банките с най-голяма сума на активите.

Увеличението в активите до 8,5 млрд. лв. няма да измести Банка ДСК от второто място, но сериозно го застрашава, тъй като сумата на активите й за първите девет месеца на годината възлиза на малко над 9 млрд. лв. За периода обемът на активите се сви с 2%, докато този на ПИБ нарасна с 5,35%. Тогава Корпоративна търговска банка (КТБ) отчете най-голям ръст в сумата на активите сред всички банки. Това бе причината през октомври КТБ да измести Обединена българка банка от четвъртото място.

Каква бе 2013 г. за българската банкова система?

Уязвимостта на българския банков сектор продължи да намалява през 2013 г. Няколко са факторите, които способстваха за това, като с най-голяма тежест е приключването на процеса на редуциране на външната задлъжнялост и чувствителното забавяне на темповете, с които нарастват лошите кредити. За сметка на очаквани нови разходи за обезценка в размер на около 1,1 млрд лв. през 2013 г., бяха абсорбирани допълнителна част от загубите, резултат от спукването на балона с недвижимите имоти и рецесията от 2009 г.

Съществуващите капиталови буфери се очертава да нараснат със сума от малко над 500 млн. лв., което е и очакваната за 2013 г. консолидирана печалба на сектора, прогнозират от УниКредит Булбанк. Тези резултати бяха съпътствани и от по-нататъшно намаляване на лихвите по кредитите със скорост, изпреварваща тази по депозитите, което направи възможно нетния лихвен спред (разликата между лихвите по депозити и кредити) да се редуцира за втора поредна година.

По последни данни на Българска народна банка (БНБ) средните лихви по новопривлечените през миналия месец левови депозити за населението са в размер на 3,97%, а по евровите – 3,61%.Изчисленията на Investor.bg затвърждават тенденцията. За една година лихвените проценти по новопривлечените спестявания както в лева, така и в евро, са намалели още. През ноемврилихвените проценти по новоотпуснатите жилищни кредити за домакинствата се повишават, докато лихвите по потребителските кредити намаляват минимално.

Но голямата картина не беше изцяло позитивна, коментират от банката. Кредитирането се забави до най-ниските си стойности от началото на кризата (0,7% годишен ръст към октомври 2013 г.), докато секторът продължи да губи ефективност. Съотношението приходи-разходи се влоши до 53% към октомври 2013 г. спрямо рекорда от 47% отчетен през 2007 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *