Уникредит сви 10 пъти прогнозата си за България през 2009г.

Италианската финансова група UniCredit SpA, която притежава и най-голямата банка в България Уникредит Булбанк, свали от 2% на 0.2% прогнозата си за ръст на българската икономика през тази година. Освен това се предвижда кризата да тежи на икономиката поне до 2012г., съобщава вестник Дневник.

Основната причина са намаляващите чуждестранни инвестиции и сривът на износа поради свито търсене в ключовите търговски партньори на страната. В доклада се прави драстична корекция на очакванията спрямо предишната прогноза от 29 октомври. За инфлацията се предвижда намаление от 7.8% през 2008г. на 6% през тази заради намаляващо потребление. Очакваме най-слабите резултати за ръст на БВП за тримесечие да дойдат в периода между април и септември тази година. Възстановяването би трябвало да започне в началото на 2010 г. Очакваме тогава ръстът да се засили до 2% и да стигне 3.1% преди да се завърне към пълния си потенциал през 2012 г., се казва в доклада, цитиран от агенция Блумбърг.

В правителствените прогнози прогнозният растеж е определен в широките граници между 2.1 и 4.7% в зависимост от различните сценарии за развитие на кризата. Сривът още в началото на годината е съвсем отчетлив, след като през третото тримесечие на 2008г. имаше ръст от 6.8%. Според оценката на Дрезднер Клайнворт от 9 януари българската икономика би трябвало да се забави до 0.8% растеж през тази година, припомня българското издание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *