Унищожени са 60% от реколтата на череши в Кюстендил

Овощарите от Кюстендил отчитат между 50-60 % компрометирана реколта заради пролетния мраз. Това каза пред Фокус Валери Йовев, земеделски производител.

„Нещата не са много добри. Имахме едно измръзване на реколтата. В рамките на два дни в региона беше много студено, това доведе до много щети по реколтата. Лично според мен около 50 – 60 % от реколтата е унищожена на някои места, а на други щетите са до 80%. Това е резултатът от тези ниски температури”, каза Валери Йовев.

По думите му на места има единични дървета, които все още се държат, но не трябва да се забравя, че e месец май, a проблемът на този месец са градушките – това, което е останало от мразовете, може да бъде довършено от градушките.

„Всичко предстои. Черешата, а и цялата овощна продукция, докато не се сложи в касетката и не се продаде – не е твоя”, каза още Йовев.

Той отбеляза също, че голяма част от застрахователите не поемат риск за мраз при овощните култури. По думите му няма застрахователно дружество, което да поеме застраховка за мраз.

„Просто няма такова дружество. Застрахователите също се научиха и не застраховат за мразове, а за слана, което е около нула градуса или минус един градус – това не е фатално. Няма смисъл от такава застраховка. Няма застраховател, който да застрахова за мраз”, каза Валери Йовев.

По думите му има възможност за помощ от страна на държавата. „Трябва на 100 % реколтата да бъде унищожена, информира pik.bg. Тогава се пускат заявления от страна на земеделските производители, сформира се комисия към Областна дирекция „Земеделие”. Тази комисия извършва проверки на място, но винаги ще се намери в една череша да има останали плодове или в другите дървета да е останала една част”, каза Йовев.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *