Уол Стрийт Джърнал: Йо-Йо икономиката в Еврозоната

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Добра новина, лоша новина, добра новина, лоша новина… Така изглеждат нещата в Еврозоната. Ирландия успокоява своите пазари като дава гаранции на банките си – добра новина. На Ирландия и се налага отиде на финансовите пазари, за да набере пари, а и плаща само четири процентни пункта върху акциите – лоша новина.
Високи печалби се забелязват в докладите на германската банка Commerzbank – добра новина. Финансовата общност в Германия отбелязва спад, които е очакван, се казва в друг доклад на Commerzbank – лоша новина.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро казва: „Аз вярвам, че кризата… е преминала“ – много добра новина. Въпреки, че в страната преобладават извънредно високи лихвени проценти.

Португалия, която не направи много за намаляването на бюджетния си дефицит, успя да убеди инвеститорите да купят само 750 млн. евро от дълга на страната, което е далеч от предвидените 1 млрд. евро и заедно с Ирландия, вероятно ще трябва да се присъединят към Гърция, в търсенето на спешна финансова помощ – много лоша новина.
Този йо-йо ефект при икономическите новини може да продължи до безкрай, но не това е целта. Забавянето на икономиката в Америка означава, че този двигател на икономиката в световен мащаб, не е в състояние да избута света за момента. И всяка мисъл, че европейската икономика е отделена от тази на Америка изглежда като сън.
Но не това е най-важното, Португалия среща сериозни трудности с пускането на плана за спасяване на икономиката в действие. На всичкото отгоре Европейската централна банка (ЕЦБ) иска повече съкращения на разходите.
Ирландия, опитваща се с все сила да угоди на ЕЦБ, е установила, че свиване на разходите и повишаване на данъците могат до доведат до низходящата спирала, за която американският президент Барак Обама и британския канцлер в сянка Ед Болс, предупреждават. Ирландия свива разходите си, но заради тези съкращения, или въпреки тях, икономиката в страната се свива с годишен темп от близо 5%. Намаляването на приходите от данъците и ръста на държавните разходи ще направят малко вероятно достигането на целта на Ирландия да намали дефицита си от 11.6% до 3% от БВП до 2014 г.
Джеймс Никсън, главен икономист от европейския Сосиете Женерал, заяви пред „Таймс“, че ако Ирландия не получи 80 млрд. евро помощ, публичните й финанси са обречени на „дълга и мъчителна смърт“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *