Уорлик: Българите плащат непосилно скъп ток

Това каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.
По думите му енергетиката е една от най-важните теми, пред които са изправени българските граждани.
„Едно от моите послания по времето на престоя ми тук е да има прозрачност в тази насока. Тези сделки понякога касаят милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци. И за това трябва да има пълна прозрачност по отношение на тези пари, за да могат всички да знаят, че това е разходът, необходим, за да се произвежда електричество, това са парите, които плащаме на доставчиците на природен газ”, подчерта Джеймс Уорлик.
Според него години наред в България тези споразумения са били тайни. Той изрази надежда в бъдеще да може да се внесе прозрачност по отношение на този род сделки, така че всички да могат да видят къде отиват техните пари.
„Аз никога не съм виждал тайни договори, но е публична информация, че има тайни договори, които са подписани по отношение на природния газ. Не знам как вървят нещата по отношение на настоящите преговори, но все още поддържам тезата си и смятам, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българските граждани, трябва да стават публично”, отбеляза американският посланик.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *