Уорън Бъфет възнамерява да инвестира 32 млрд. долара в следващите 4-5 месеца

Увеличената пазарна волатилност разтърси някои големи инвеститори. Но не си мислете, че милиардерът Уорън Бъфет е сред тях, пише MarketWatch. Той дори възнамерява да инвестира 32 млрд. долара в следващите 4-5 месеца.

В интервю за CNBC председателят и главен изпълнителен директор на конгломерата Berkshire Hathaway Inc. признава, че ценовите движения напоследък са станали „по-диви“, но добавя, че „това няма голямо значение“.

По този начин Бъфет отхвърля категорично опасенията относно волатилността на пазарите. По негови думи дните, в които акциите поевтиняват, се явяват възможност за покупки на акции, които харесва, с дори още по-големи отстъпки.

„Понякога волатилността на пазарите се увеличава до степента, която виждаме сега, а понякога директно ви приспиват. Но по-важното нещо е, къде ще бъдат те в следващите 5-10 години. Уверен съм, че след 10 години те ще са поскъпнали значително“, коментира милиардерът.

Бъфет споделя, че най-вероятно Berkshire ще инвестира 32 млрд. долара в следващите 4-5 месеца.

„Все още разполагам с пари за покупки. Никога няма да падна под 20 млрд. долара“, отсече инвеститорът.

Той разкрива, че увеличава големия си дял в технологичнатакомпанияIBM, като това продължава и през третото тримесечие, след като акциите на дружеството поевтиняха. Бъфет каза, че Berkshire Hathaway харчи по 500 млн. долара на седмица за акции в условията на пазарната волатилност.

Интервюто пред CNBC Бъфет даде преди да обядва с тазгодишния победител в търга за личен обяд с Оракула от Омаха.Dalian Zeus Entertainment Co. от Пекин заплати за обяда 2 345 678 долара.

Освен това наскоро Berkshire Hathaway съобщи заинвестицияв размер на 4,5 млрд. долара в рафиниращата компания Phillips 66, въпреки че фирмите от енергийния сектор страдат заради ниските цени на петрола. Бъфет оправда инвестицията си с перспективите пред компанията в следващите 5 до 10 години.

Той каза, че сделката на Berkshire за придобиването на производителя на оборудване за летателни апаратиPrecision Castparts за 32 млрд. долара, обявена през август, не е забавила другите му планове за покупки.

Бъфет, който според списание Forbes е третият най-богат човек на планетата с благосъстояние за 72,7 млрд. долара, коментира още, че неговият конгломерат Berkshire Hathaway би инвестирал в редица страни, ако прояви интерес към определени нови компании.

Милиардерът обърна внимание и на американската икономика. По негови думи тя расте умерено, но „не бумти“. Той оцени растежа на 2-2,5% и каза, че щатската икономика се намира на пътя, на който е от 6 години насам.

Бъфет направи коментарите си в навечерието на съдбовната за инвестиционната общност среща на Федералния резерв на САЩ следващата седмица, на която централните банкери трябва да решат дали ще вдигнат лихвите, и дали ще се съобразят с волатилността на пазарите напоследък.

„Ако нашите лихви (в САЩ – бел. ред.) станат по-високи от тези в Европа, не мисля, че това ще е добре дошло за износа“, отсича Бъфет. „В икономиката никога не можеш да направиш едно нещо. Винаги има едно „и после какво“, като смятам, че това „и после какво“ при вдигането на лихвите, като същевременно Европа се опитва да ги държи ниски, ще предизвика някакви последствия.“

Същевременно обаче Бъдет каза, че никога не е взимал инвестиционно решение, базирано на това, което ще направи Фед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *