Уорън Бъфет купува Duracell за $6,4 млрд.

Холдингът Berkshire Hathaway, чиито мажоритарен собственик е Уорън Бъфет, обяви, че купува компанията Duracell, която е собственост на Procter & Gamble (P&G). Според официалното съобщение на Berkshire Hathaway, е подписано окончателното споразумение за придобиване, като общата су,ма на сделката е $6,4 млрд.

В условията на сделката е записано, че P&G ще получи от Berkshire Hathaway $4,7 млрд., като холдингът на Бъфет се ангажира да и инвестира $1.70 млрд. за развитието на Duracell. Очаква се, че сделката ще бъде финализирана през втората половина на 2015 г.

Данните на консултантската компания FactSet показват, че към момента на сделката Berkshire Hathaway е петият най-голям акционер в P&G, притежаващ дялове в дружеството в размер на $4,724 млрд.

Поделението за батерии е пазарен лидер с годишни продажби за 2,2 милиарда долара, но слабият му растеж не се вписва в стратегията на P&G за по-фокусирана компания и затова обяви миналия месец, че възнамерява да продаде Duracell като самостоятелна компания.

Procter & Gamble е сред водещите производители на потребителски стоки. Корпорацията притежава повече от двадесет различни марки, включително Ariel, Braun, Gillette, Lenor, Olay, Tide и др. Компанията Duracell е един от най-големите активи на P&G.

По повод на сделката главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет заяви: „Винаги съм се впечатлявал от фирмата Duracell – и като потребител, и като дългосрочен инвеститор в P&G и Gillette. За мен Duracell е една от водещите световни марки с високо качество на продуктите, а компанията ще намери полагащото й се специално място сред активите на Berkshire Hathaway .“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *